Problemen met het incasseren van rekeningen bij uw klanten?

Het is bij u vast ook wel eens voorgekomen, een klant die een rekening onbetaald heeft gelaten. Na meerdere herinneringen en aanmaningen verstuurd te hebben, blijft de betaling nog steeds uit. Een lastige situatie. Misschien is het namelijk wel een hele goede klant van u waar u vaker zaken mee doet.

rekeningen
Hoe betalen uw klanten?

In zo’n geval is het altijd lastig om een beslissing te nemen. Een incassoprocedure starten is mogelijk een oplossing. Het scheelt u een hoop energie en tijd om zelf achter de klant aan te moeten. Daarnaast maakt een externe partij vaak iets meer indruk op uw debiteur dan u zelf.

Niet iedere factuur is goed te incasseren via een incassobureau. Als u aan de volgende eisen voorwaarden voldoet, maakt u de meeste kans op een succesvolle invordering:

  • De factuur moet verzonden zijn en de vervaldatum moet daarop vermeld staan
  • Er is een herinnering aan uw debiteur verzonden (dit is overigens geen noodzaak)
  • De debiteur moet in gebreke gesteld zijn

Wanneer dit gedaan is maakt u de meeste kans op een succesvolle betaling. De vordering wordt aan een incassobureau overgedragen en ze zullen voor u aan de slag gaan. De debiteur heeft nu niet meer met u te maken, maar met het incassobureau. Zo kunnen de betalingen aan u voldaan worden nadat de debiteur betaald heeft. De extra bijkomende kosten (incassokosten) zijn in veel gevallen voor uw klant. Dit wordt ook wel het no cure no pay principe genoemd en heeft dus weinig nadelen.

Mocht een incassobureau een rekening niet betaald kunnen krijgen, dan is het ook nog mogelijk om bijvoorbeeld een deurwaarder in te schakelen om uw rekening alsnog betaald te krijgen. Een deurwaarder is namelijk gemachtigd om meerdere middelen in te zetten. Zo kan er bijvoorbeeld beslag gelegd worden op bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld een inkomen of inboedel. In veel gevallen hoeft het zover niet te komen en kan een incassobureau de rekening voor u incasseren.